קרדיט צילום יחצ היקארי מעבדות

חשבתם שמספיק למרוח קרם הגנה ביציאה מהבית? מתברר שיש קרינה שחודרת דרך זכוכית – ומשפיעה על העור גם כשנדמה לנו שאנחנו מוגנים.

בקיץ הישראלי כולנו יודעים את הכללים: יוצאים מהבית עם מסנן קרינה, כובע ומשקפי שמש, בורחים מהשמש בשעות החמות ומרגישים מוגנים. אבל גם כאשר נדמה לנו שאנחנו נזהרים – ישנה קרינה אחת שלא רואים, לא מרגישים, לא שורפת – אך ממשיכה להזיק לעור בעקביות. זו הקרינה שחודרת מבעד לזכוכית, בשקט, בזמן שאנחנו יושבים ברכב, עובדים מול חלון או שוהים בבית מואר. אור פוקס, מדריכה ראשית ובעלים במותג הקוסמטיקה הישראלי-בינלאומי מעבדות היקארי, מסבירה מדוע הקרינה הזו מסוכנת לא פחות – ואיך ניתן להגן על העור, לתמוך בו ולמנוע את הנזקים שהיא גורמת, גם מבלי לצאת לשמש.

בקיץ הישראלי, רובנו יודעים להיזהר מהשמש. אנחנו מורחים קרם הגנה לפני יציאה לים, שמים כובע בטיול או מחפשים צל באמצע היום. אבל האמת היא שחלק ניכר מהקרינה שאנחנו סופגים כלל לא מגיעה מחוויית חוץ אקטיבית – אלא מהשגרה היומיומית הכי פשוטה שלנו: ישיבה ליד חלון, נהיגה, עבודה במשרד מואר.

קרני השמש נחלקות לשני סוגים עיקרייםUVB : -הגורמות לשיזוף, כוויות ונזק מיידי לעור, וUVA – שהן הקרניים היציבות והעמוקות יותר, הפועלות לאורך כל שעות היום, חודרות דרך זכוכית, ופוגעות בעור באופן מצטבר ומתמשך.

מחקר שפורסם בכתב העת Clinical Interventions in Aging  הדגים כיצד חשיפה ממושכת לקרני UVA גורמת לא רק להזדקנות מוקדמת של העור, אלא גם לעלייה במתח חמצוני, הפחתה ביכולת ההתחדשות של תאי העור ונטייה להיווצרות כתמים. מדובר בתהליך שקט ומצטבר – נזק שמתפתח עם השנים, מבלי שנבחין בו בזמן אמת.

לא רק חוף – גם משרד

הטעות הכי נפוצה בטיפוח בקיץ היא לחשוב שמסנן קרינה הוא משהו ששמים רק כשנוסעים לים. בפועל, מקדם הגנה צריך להיות חלק בלתי נפרד מהשגרה שלנו – ממש כמו שתיית מים. בכל בוקר. גם כשאנחנו נשארים במשרד, גם כשאנחנו בבית. ההגנה צריכה להיות רציפה, לא רק תגובתית.

וזו בדיוק הנקודה: ההגנה שאנחנו צריכים בקיץ – ובעצם כל השנה – לא מתחילה ונגמרת בשכבת מסנן קרינה. העור צריך גם תמיכה מבפנים, כדי להתמודד עם הנזק שהוא כבר צבר או ייאלץ להתמודד איתו.

לא פינוק – מערך הגנה

נוגדי חמצון ממלאים תפקיד חשוב בהגנה על העור מפני נזקי השמש המצטברים. הם לא רק תומכים בעור מבפנים, אלא גם מסייעים לו להתמודד עם עומס סביבתי, להפחית נזק לתאים ולחזק את מנגנוני ההתחדשות שלו. יש מקום לחשוב על נוגדי חמצון לא כפינוק, אלא כחלק בלתי נפרד ממערך ההגנה של העור. ויטמין C למשל, אינו רק מבהיר – הוא נלחם ישירות ברדיקלים החופשיים שנוצרים מקרינת השמש. קואנזים Q10 משפר את תפקוד התאים ותורם להרגעת תגובות דלקתיות שהקרינה מעוררת. גם חומצה היאלורונית – שמוכרת בעיקר כמרכיב לחות, תורמת לשמירה על שלמות שכבת ההגנה של העור, מה שהופך אותו לחזק ועמיד יותר מול תוקפים סביבתיים.

הגישה שצריך לאמץ בקיץ היא אחת של נוכחות מתמשכת, לא תגובה. לא מדובר עוד בריטואל חופשה, אלא בטיפוח יומיומי מותאם לסביבה המודרנית – סביבה עם הרבה יותר שמש ממה שאנחנו מרגישים, והרבה פחות מודעות ממה שהעור שלנו צריך. כמו שאנחנו לא שותים מים רק כשאנחנו צמאים, כך גם ההגנה מקרינה לא אמורה להתעורר רק בחוף הים.

ומה בלילה?

דווקא שעות הלילה – אחרי שהעור נחשף כל היום לקרינה, חום, הזעה ולעיתים גם מיזוג יבש – הן הזמן הקריטי לשיקום. בזמן שאנחנו ישנים, העור נכנס למצב תיקון טבעי. אם נספק לו את הרכיבים הנכונים – כמו נוגדי חמצון, רכיבים מרגיעים, ותמיכה בלחות ובעמידות שלו – נוכל לעזור לו לתקן חלק מהנזקים לפני שהם נחרטים.

שגרת קיץ חכמה מתחילה במודעות

הבשורה הגדולה היא שבאמצעות התאמה חכמה של שגרת הטיפוח – שמשלבת הגנה, שיקום ותמיכה בתהליכי חידוש – אפשר לצמצם משמעותית את נזקי הקיץ הסמויים. זה לא דורש שינוי דרמטי, אלא שינוי גישה. כי קרני השמש לא פועלות רק כשאנחנו בחוץ. הן פועלות גם כשאנחנו ליד חלון, במכונית, או פשוט עובדים מול אור טבעי. וההגנה עליהן לא מתחילה בשפופרת קרם – היא מתחילה בידע. וכשאנחנו מבינים מה באמת קורה לעור שלנו בקיץ – אנחנו כבר בדרך הנכונה לשמור עליו.

המאמר נכתב על ידי אור פוקס, מדריכה ראשית ובעלים במותג הקוסמטיקה המקצועית הישראלי- בינלאומי מעבדות היקארי

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here